top of page

Lehet egy barátság vége még egy szakításnál is fájdalmasabb?

Vannak olyan fájdalmas változások az életünkben, amikor a veszteséget követő gyászt az is bonyolítja, hogy mi magunk úgy hisszük vagy a környezetünk azt sugallja, hogy nincs igazán okunk vagy jogunk gyászolni. Ez megtörténhet például egy kisállat elvesztésekor, vagy előfordulhat akkor is, amikor egy barátság szakad meg, mivel ezt adott esetben nem kezeljük egyértelműen gyászként, holott egy barát elvesztése még egy szerelem elvesztésnél is fájdalmasabb lehet.

Egy baráttal ugyanis talán őszintébben meg tudjuk osztani az érzéseinket, mint egy szerelmi partnerrel, és sok mindenben még inkább számítunk rá. Egy barát végigkísérheti az életünket, pótolhatatlan szemtanúja fiatalságunknak vagy életünk egyéb szakaszainak. És azt se felejtsük el, hogy igaz barátot találni talán még nehezebb, mint párt.

Fotó: Rafael Edwards


Az amerikai Mashable magazinban jelent meg pár évvel ezelőtt egy cikk “Hogyan lehet megbirkózni egy barátság végével” címmel, amiben a szerző, Rachel Thompson őszintén leírja, hogy mennyire összetört belül egy barátság megszakadás után, és milyen nehezen tudott megbirkózni a veszteség okozta fájdalommal és gyásszal. A történet happy enddel zárul, mivel négy hónap után a barátok kibékültek, és adtak még egy esélyt a kapcsolatnak, de a szerző cikkében végigvezeti az olvasót a “szakítás” nehézségein:


“Utólag visszatekintve azt kívánom, bárcsak több eszköz állt volna rendelkezésemre, hogy jobban felkészüljek erre a négy pokoli hónapra. Mert a való életben a szeretet és a veszteség sajnos elválaszthatatlanul összefonódik. Szeretni annyi, mint elveszíteni - legalábbis előbb vagy utóbb ez történik. Olyan gyakran beszélünk a kudarcba fulladt romantikus és szexuális kapcsolatokról, de ritkán beszélünk arról a nagyon is valós - és gyakran elviselhetetlen - fájdalomról, ami egy megromlott barátsággal jár.”

A Gyászfeldolgozás Módszer egy kudarcba fulladt barátság esetén is használható, nagyon hatékony eszköz a vesztség feldolgozására. Ebben az esetben ugyanúgy kell eljárnunk, mint egy haláleset vagy válás feldolgozása során: át kell tekinteni a kapcsolat egészét, hogy milyen jó és rossz dolgok történtek köztünk, meg kell vizsgálni, hogy ezek közül melyek azok a helyzetek, cselekedetek, ahol jóvátételre van szükség, tehát ki kell fejeznünk sajnálatunkat amiatt, amit tettünk, melyek azok a dolgok, amelyekért meg kell bocsátanunk, és milyen egyéb fontos érzelmi mondanivalónk lenne az adott személy számára, például mi mindenért vagyunk neki hálásak. És mindezt bele kell foglalni egy beteljesítő levélbe, amit nem az adott személynek, hanem a gyászfeldolgozó partnerünknek olvasunk fel.

Rachel Thompson egy kutatást idézve így folytatja:


“Az egyik nagy lecke, amit megtanultam, hogy az emberek nem igazán beszélnek a meghiúsult barátságaikról. Az, hogy szégyellünk beszélni a megromlott barátságokról, abból a tényből fakadhat, hogy "félünk a sebezhetőségtől, vagy nem akarunk szerethetetlennek tűnni" - mondja Leaver.

"Az emberek, akikkel a kutatásom során beszéltem, azt mondták, hogy egy barátság végét sokkal személyesebbnek és sokkal fájdalmasabbnak érzik, mint egy romantikus szakítást. Azt mondták, inkább olyan, mint egy haláleset - a személy, aki fontos számodra, eltűnik az életedből, és utána intenzív szomorúságot érzel.” - mondja.

“Leaver hozzáteszi, hogy ahhoz, hogy valóban normalizáljuk a barátságok szakítását, őszintén kell beszélnünk róla, amikor átéljük.”

Erre bíztatjuk mi is az olvasót: ha úgy érzed, hogy egy kapcsolat elvesztése vagy megváltozása fájdalmas számodra, beszélj róla, akár képzett gyászfeldolgozás specialistával is.

38 views3 comments

Recent Posts

See All
bottom of page