top of page
vesztesegfeldolgozas_felhok.jpg

Vélemények

Egy nyolchetes csoportos gyászfeldolgozó tanfolyamon vettem részt Zsuzsinál. Alapvetően kapcsolati veszteség feldolgozásával mentem, de ennél sokkal többet kaptam: pl. szívvel-lélekkel odafordulva meghallgatni a másikat, és nem kényszeresen analizálni akár magamat, akár a másik embert. Azt veszed észre, hogy minden veszteségedet szépen-lassan megvizsgálod, és teljesen új szemszögből tekintesz rájuk.

Válás után receptre írnám fel mindenkinek :)

Andi

Friss gyásszal érkeztem Zsuzsa csoportjába, és azt gondolom, hogy nagyon hasznos volt a folyamat, és örülök hogy elkezdtem járni. Voltak félelmeim az elején, de Zsuzsa nagyon részletesen tájékoztatott mindenről, és én már az elejétől kezdve hittem abban, hogy segíteni fog nekem ez a módszer feldolgozni azt, ami egyedül biztos nem ment volna.

Voltak nehéz pillanatok, és lesznek is még, de biztos vagyok benne, hogy ez a módszer egy kézzelfogható dolgot tanított meg nekem, amit nagyon sok más gyászfolyamatommal kapcsolatban is alkalmazni tudok majd a jövőben.

Kata

Amikor egy ismerősöm ajánlotta a gyászfeldolgozás módszert, rögtön megmozdult bennem valami. Anyukámat 15 éve vesztettem el és nehezemre esett fájdalom nélkül emlékezni rá. Ezalatt a másfél hónap alatt alkalomról alkalomra tisztult a kép Anyuval kapcsolatban, úgy éreztem, hogy érzelmileg olyan közel állunk egymáshoz, mint mikor élt. Zsuzsi végigkísért ezen a folyamaton, megértő, biztonságot adó, bölcs jelenléttel. Átalakultak az Anyu elvesztésével kapcsolatos érzéseim, és úgy érzem, ezáltal szabadabban emlékszem rá és lehetek vele együtt gondolatban.

Zsófi

Sok meló, szembenézés - elsősorban annyival lesz könnyebb az ember, amennyi munkát belefektet és amennyire mer őszintének lenni a saját megélései és érzései tekintetében. Ehhez adott egy nagyon kellemes, biztonságos, ítélkezés-mentes környezet, ahol a specialista, mint egy nagy fülekkel rendelkező szív van jelen.

Nagyon hasznosnak tartom, hogy ezen mindössze 7 alkalom keretében egy olyan módszert lehet elsajátítani, amit aztán más helyzetekben is lehet hasznosítani -  'önjáróvá' tesz, nem pedig 'terápia-függővé'.

Anna

Ez a folyamat, amibe belekerültem a módszer által, nemcsak egy adott személy elvesztésének feldolgozásához nyitotta meg az utat, hanem nagyon más belső tájakra is eljutottam általa, ami egyáltalán nem fájdalommentes. Számomra a legnehezebb talán a dolgok kimondása volt, ami az egyik sarkalatos pontja a módszernek, és amit lehet, hogy enélkül sosem tettem volna meg.

 

Az is egy felszabadulás érzés volt, hogy megengedhetem magamnak a gyászt akkor is, ha az életkörülményemben történik változás. És igen, a "megengedhetem magamnak" ebben nagyon hangsúlyos. Másképp kezdtem magammal bánni ezáltal.  Erre is megtanított ez a közösen végigvitt személyes munka, amit Zsuzsi vezetésével a csoportban csináltunk.

 

Ez a módszer egy eszközt ad a kezembe, amit újra és újra elő tudok venni. Veszteségek vannak és lesznek is mindig, és többé nem lenyomni szeretném őket, hanem más helyre tenni a szívemben.

Edina

Teljesen véletlenül láttam meg Zsuzsi veszteségfeldolgozócsoport-hirdetését pár hónapja, mikor úgy éreztem, hogy mindenképp szükségem van egy kis fókuszált önmegfigyelésre ahhoz, hogy tovább tudjak lépni. Az első alkalom számomra meglepően megterhelő volt. A hétköznapokban nagyon igyekszem a jó dolgokra fókuszálni és keveset beszélek a veszteségeimről. Pusztán az, hogy ki kellett mondani, mit is keresek én itt, felszakított bennem egy csomó sebet.

Maga a módszer rendkívül egyszerű és repetitív, ami miatt intellektuálisan kicsit nehéz kapcsolódni hozzá. De aztán, ahogy hétről hétre rászorítjuk magunkat ezekre az egyszerű semmiségnek látszó kis gyakorlatokra, mégis sok mindent kell átgondolni.

 

Nagyon hálás vagyok a lehetőségért, és minden csoporttársamnak a figyelemért és az őszinteségért - biztonságot adó közeget jelentettek erre az utazásra, amin nélkülük nem mentem volna végig.

Petra

Jól vagyok. Köszönöm.

Úgy érzem magam, mint egy szivárványszínű szappanbuborék. Gömbölyűnek, teljesnek.

Ezt rögtön az utolsó ülésünk végén éreztem Zsuzsinál, ahogy befejeztük.

Zsuzsit régebbről, másképp ismerem. Ez az oldala új volt számomra, és meg is fogadtam elmegyek hozzá. Volt bőven kapcsolódásom a listája szerint. Aztán tényleg el kellett mennem hozzá. Anyukánk elhunyt. Elég érzékeny vagyok, sőt szuper érzékeny. És mivel szoros orvosi kontroll alatt állok, rögtön meglátszott a leleteimen Anyukám. Nem volt kérdés, el kellett kezdeni. Gyúrni, gyűrni a házi feladatokat. Szinte mindig késtem és véletlenül, szinte rendszeresen rossz irányba fordultam el hozzá menet. És sikerült. Megszülettek azok a mondatok, amikről nem gondoltam volna, hogy valaha elhangoznak. El tudtam búcsúzni. Könnyű vagyok.

Jól érzem magam, köszönöm. Úgy mint egy szép szivárványszínű szappanbuborék.

Andi

bottom of page