top of page
vesztesegfeldolgozas_felhok.jpg

Vélemények

"A gyász nem múlik el. Nem múlik el, csak körbenövi az élet. Először még nincs más, csak a veszteség. Minden pillanatban. Élesen, kímélet nélkül szakít szét testet és lelket. Meg kell bolondulni, bele kell pusztulni a fájdalomba. Úgy érezzük nincs tovább. Ekkora hiánnyal, ekkora űrrel nem lehet tovább élni. Aztán az élet mégiscsak megy tovább. Makacsan halad, pereg az idő. Egyszer csak eljön a pillanat – ez csak később, visszatekintve válik világossá -, amikor már nem fáj megállás nélkül. Kezdenek lélegzetvételnyi szünetek, lenni, a kín addig megállíthatatlannak hitt hömpölygésében. Percek, amikor lehet másra is figyelni. Szusszanásnyi kis szigetek. Aztán ezekből egyre több lesz. Egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy reggelente, álom és ébrenlét határát már nem a jeges felismerés töri át, hogy nincs többé…."

Orvos-Tóth Noémi

 

Köszönöm, Zsuzsa, hogy segítettél abban, hogy megtapasztaljam a bennem rejlő „szusszanásnyi szigetek"-et. Már a csoport közben és utána is könnyebben ve/tt/sz/em a levegőt, rálátok történetekre, a kérdéseimre lassan megtalálnak a válaszok is. 

Köszönöm a társaimnak, akikkel együtt lélegezve, kapaszkodókat keresve, néha egymásba kapaszkodva haladtunk az Úton. 

Hálás vagyok Zsuzsa, hogy nagy szakértelemmel és teljes szívvel mellettem voltál.

Erzsi

Mikor véget ért egy hosszú, húsz éven át tartó párkapcsolatom, akkor kerestem meg Zsuzsit. Ez a módszer és az ő személye nagyon sokat adott nekem, hogy a fejemet a képletes vízfelszín felett tudjam tartani. Nagyon jó kis társaság jött össze a csoportban, nagyon különböző történetekkel. Mégis egymásra tudtunk hangolódni, segítettük egymást, és ebben Zsuzsi személyének nagy szerepe volt. Ajánlom mindenkinek, aki veszteséggel küzd, és gyógyulni szeretne.

Orsi

Egy nyolchetes csoportos gyászfeldolgozó tanfolyamon vettem részt Zsuzsinál. Alapvetően kapcsolati veszteség feldolgozásával mentem, de ennél sokkal többet kaptam: pl. szívvel-lélekkel odafordulva meghallgatni a másikat, és nem kényszeresen analizálni akár magamat, akár a másik embert. Azt veszed észre, hogy minden veszteségedet szépen-lassan megvizsgálod, és teljesen új szemszögből tekintesz rájuk.

Válás után receptre írnám fel mindenkinek :)

Andi

A módszert és egyben a könyvet egy pszichológus által ismertem meg. Jónak tűnt, de egyedül voltam, aki küszködött a veszteségével és volt egy segítő, aki megmondta, hogy arra kell menni… részben működött csak, nem is sikerült befejezni.

Aztán bekerültem Zsuzsa csoportjába, … újra kezdőként. Általa összekerültem emberekkel, akik egészen más nehézséggel jöttek, mégis közös volt a célunk. Zsuzsa pedig értőn, érzőn fogadott, kalauzolt minket, és előttünk járt az úton.

Ő volt a tanúság arra, hogy a módszer működik, ő volt a kapaszkodó, ha megingott volna a léptünk, és ő az, aki a célba érés után sem engedi el a kezünket.

Hálás vagyok a módszernek, hogy 8 hét után sokkal jobban vagyok, hálás vagyok Zsuzsának a bátorításért, a csoport többi tagjának, hogy az úton társakká válhattunk. És hálás vagyok a lehetőségért, hogy folytathatjuk a gyógyulást!

Kinga

Hogy miért is ajánlom a veszteség feldolgozás ezen módját? És miért épp Zsuzsa kísérjen ezen az úton?

 

A 8 héten átívelő, egyre mélyebbre hatoló folyamat segít a lelkünkben elrejtett és megbújó, évek alatt felgyülemlett fájdalmak megfogalmazásában, egymásra figyelő, szeretetteljes közegben azok kimondásában és az őszinte könnyek záporában a terhek súlyának könnyítésében. 

 

Az évtizedek próbáját is kiállt módszert Zsuzsa szelíd szavain és hiteles megosztásain keresztül tanulhattuk meg. A 2 hónap során pedig igazi ajándék volt, hogy a fájdalomból való  gyógyulás lehetőségét konkrét példákon keresztül és magunkon is megtapasztalhattuk.

 

A féltve őrzött bánatvirágok csendes eltemetésével megéreztük lelkünk fokozatos feléledését, utat tört a Fény, az élet színekkel kezdte betölteni a tavaszi megújulásra vágyó világot és a mi szívünket is.

 

Noémi

Pár meghatározó szakítás követően, Édesapám halálával egy igazán jó szülő-gyermek kapcsolat elvesztésével jöttem rá, hogy mindezek feldolgozására mindenképpen megoldást szeretnék találni. Rövid kutakodás után találtam rá Zsuzsa éppen induló csoportjára.

Izgatottan vártam minden alkalmat, nagyon fog hiányozni, hogy a szerda estéim nem a közös feldolgozásról, érzelem/élmény megosztásról fognak szólni. Megpróbálom röviden összefoglalni, azt a megannyi érzést és gondolatot, ami hetek alatt összegyűlt bennem.

Nem is kérdés, hogy Zsuzsa személye a legtöbbet adja a veszteség feldolgozáshoz. Látszik, hogy szívvel-lélekkel csinálja és őszintén szeretne mindenkinek segíteni, megteremtve egy biztonságot környezetet. Sosem merült fel bennem, hogy a sokszor emlegetett 3 fő szabály a csoporton belül ne érvényesült volna. Külön kiemelnék egy élményt, ami számomra meghatározó volt. Gondolkodás nélkül osztotta meg mindenki a legmélyebb érzéseit maximálisan figyelve, meghallgatva egymást. Ez számomra azért volt meghatározó, mert sajnos a tapasztalatom az, hogy az őszinte egymásra figyelés és érzelem megosztás családon belül is nehézkesen valósul meg, ezért hálás vagyok ennek is a megtapasztalásáért.

A módszer pedig nekem nagyon hatásos volt, sokkal könnyebb lett az a bizonyos teher, visszajöttek a szép emlékek, tisztán, őszintén, valamint már Édesapámról is teljesen máshogy, többet tudok beszélni, mint ezelőtt, és teljesen más szemszögből tekintek a kapcsolatunkra.

Köszönöm!

Dorina

Friss gyásszal érkeztem Zsuzsa csoportjába, és azt gondolom, hogy nagyon hasznos volt a folyamat, és örülök hogy elkezdtem járni. Voltak félelmeim az elején, de Zsuzsa nagyon részletesen tájékoztatott mindenről, és én már az elejétől kezdve hittem abban, hogy segíteni fog nekem ez a módszer feldolgozni azt, ami egyedül biztos nem ment volna.

Voltak nehéz pillanatok, és lesznek is még, de biztos vagyok benne, hogy ez a módszer egy kézzelfogható dolgot tanított meg nekem, amit nagyon sok más gyászfolyamatommal kapcsolatban is alkalmazni tudok majd a jövőben.

Kata

Amikor egy ismerősöm ajánlotta a gyászfeldolgozás módszert, rögtön megmozdult bennem valami. Anyukámat 15 éve vesztettem el és nehezemre esett fájdalom nélkül emlékezni rá. Ezalatt a másfél hónap alatt alkalomról alkalomra tisztult a kép Anyuval kapcsolatban, úgy éreztem, hogy érzelmileg olyan közel állunk egymáshoz, mint mikor élt. Zsuzsi végigkísért ezen a folyamaton, megértő, biztonságot adó, bölcs jelenléttel. Átalakultak az Anyu elvesztésével kapcsolatos érzéseim, és úgy érzem, ezáltal szabadabban emlékszem rá és lehetek vele együtt gondolatban.

Zsófi

Sok meló, szembenézés - elsősorban annyival lesz könnyebb az ember, amennyi munkát belefektet és amennyire mer őszintének lenni a saját megélései és érzései tekintetében. Ehhez adott egy nagyon kellemes, biztonságos, ítélkezés-mentes környezet, ahol a specialista, mint egy nagy fülekkel rendelkező szív van jelen.

Nagyon hasznosnak tartom, hogy ezen mindössze 7 alkalom keretében egy olyan módszert lehet elsajátítani, amit aztán más helyzetekben is lehet hasznosítani -  'önjáróvá' tesz, nem pedig 'terápia-függővé'.

Anna

Ez a folyamat, amibe belekerültem a módszer által, nemcsak egy adott személy elvesztésének feldolgozásához nyitotta meg az utat, hanem nagyon más belső tájakra is eljutottam általa, ami egyáltalán nem fájdalommentes. Számomra a legnehezebb talán a dolgok kimondása volt, ami az egyik sarkalatos pontja a módszernek, és amit lehet, hogy enélkül sosem tettem volna meg.

 

Az is egy felszabadulás érzés volt, hogy megengedhetem magamnak a gyászt akkor is, ha az életkörülményemben történik változás. És igen, a "megengedhetem magamnak" ebben nagyon hangsúlyos. Másképp kezdtem magammal bánni ezáltal.  Erre is megtanított ez a közösen végigvitt személyes munka, amit Zsuzsi vezetésével a csoportban csináltunk.

 

Ez a módszer egy eszközt ad a kezembe, amit újra és újra elő tudok venni. Veszteségek vannak és lesznek is mindig, és többé nem lenyomni szeretném őket, hanem más helyre tenni a szívemben.

Edina

Teljesen véletlenül láttam meg Zsuzsi veszteségfeldolgozócsoport-hirdetését pár hónapja, mikor úgy éreztem, hogy mindenképp szükségem van egy kis fókuszált önmegfigyelésre ahhoz, hogy tovább tudjak lépni. Az első alkalom számomra meglepően megterhelő volt. A hétköznapokban nagyon igyekszem a jó dolgokra fókuszálni és keveset beszélek a veszteségeimről. Pusztán az, hogy ki kellett mondani, mit is keresek én itt, felszakított bennem egy csomó sebet.

Maga a módszer rendkívül egyszerű és repetitív, ami miatt intellektuálisan kicsit nehéz kapcsolódni hozzá. De aztán, ahogy hétről hétre rászorítjuk magunkat ezekre az egyszerű semmiségnek látszó kis gyakorlatokra, mégis sok mindent kell átgondolni.

 

Nagyon hálás vagyok a lehetőségért, és minden csoporttársamnak a figyelemért és az őszinteségért - biztonságot adó közeget jelentettek erre az utazásra, amin nélkülük nem mentem volna végig.

Petra

Jól vagyok. Köszönöm.

Úgy érzem magam, mint egy szivárványszínű szappanbuborék. Gömbölyűnek, teljesnek.

Ezt rögtön az utolsó ülésünk végén éreztem Zsuzsinál, ahogy befejeztük.

Zsuzsit régebbről, másképp ismerem. Ez az oldala új volt számomra, és meg is fogadtam elmegyek hozzá. Volt bőven kapcsolódásom a listája szerint. Aztán tényleg el kellett mennem hozzá. Anyukánk elhunyt. Elég érzékeny vagyok, sőt szuper érzékeny. És mivel szoros orvosi kontroll alatt állok, rögtön meglátszott a leleteimen Anyukám. Nem volt kérdés, el kellett kezdeni. Gyúrni, gyűrni a házi feladatokat. Szinte mindig késtem és véletlenül, szinte rendszeresen rossz irányba fordultam el hozzá menet. És sikerült. Megszülettek azok a mondatok, amikről nem gondoltam volna, hogy valaha elhangoznak. El tudtam búcsúzni. Könnyű vagyok.

Jól érzem magam, köszönöm. Úgy mint egy szép szivárványszínű szappanbuborék.

Andi

Olyan Édesanyát vesztettem el, aki a legjobb barátnőm volt.

Nagyon szoros lelki kapcsolat...úgy éreztem képtelen vagyok a Kislányomat ellátni és a hétközben vagy hétvégi napokon a szokott dolgokat végigcsinalni...
Ekkor kerestem és találtam meg Zsuzsit, akit kértem, hogy online foglalkozzon velem egyénileg, és így is nagyon jól működött!
Hálás vagyok minden mondatáért, virtuális öleléséért, nagyon nagy segítség volt!
Gyengéden fogta a kezem és vezetett végig ezen a nagyon nehéz úton...
A tőle kapott és tanult feladatokat bármikor alkalmazhatom és sokkal könnyebb a lelkem.
Nem csak a saját lelki békémben segített, hanem arra is megtanított, hogy a Gyermekemnek hogyan legyek segítségére a veszteség feldolgozásában.


                           Szeretettel ajánlom:Gabi

bottom of page