top of page
vesztesegfeldolgozas_madarak.jpg

A módszerről

A Gyászfeldolgozás Módszer® egy három évtizedre visszatekintő, igazoltan hatékony önsegítő cselekvésprogram, aminek segítségével áttekintheted életed veszteségeit, és megtanulhatod megérteni, megélni és kifejezni erős negatív érzelmeidet. A módszer körültekintő alkalmazásával képes leszel arra, hogy átvedd az uralmat a történtek rád gyakorolt hatása felett. Nem fog többet megakadályozni egy teljes élet kialakításában az a félelem, hogy újra csalódás érhet. A veszteségeket az életed normális és egészséges részének tudod majd tekinteni.

 

A Módszer a Gyógyulás a gyászból c. könyvben leírt tapasztalatokon és gyakorlatokon alapul. Végezhető egyénileg vagy társsal, vagy specialista segítségével csoportban és egyénileg. A specialista segítségével végighaladhatsz a könyvben javasolt lépéseken, amelyek otthoni feladatokból és azok megosztásából állnak. Ez nem egy terápia, hanem egy gyakorlatias, évtizedes tapasztalatokon alapuló önsegítő módszer, amelynek alapja az a felismerés, hogy a veszteség bekövetkezte után a szenvedésünk a be nem teljesített érzelmi kommunikációból ered. Meg kell találnod, hogy mely kapcsolataidban mi nem teljesedett be, és be kell teljesíteni a kapcsolatokat.

A veszteségfeldolgozás néhány kicsi, de helyes döntés meghozatalával kezdődik. Első lépésként el kell ismerned, hogy nem vagy egészen jól. Ezután fel kell ismerned, hogy a probléma egy veszteséghez kötődik, és úgy kell döntened, hogy szeretnéd a veszteséget feldolgozni. Mindehhez egy jó adag bátorságra és őszinteségre lesz szükséged, de ha megteszed a helyes lépéseket, szabadabb és boldogabb leszel.

Egy következő lépésként el kell ismerned, hogy jelenlegi érzéseidért legalább 1%-ban te vagy a felelős. Majd őszintén meg kell vizsgálnod, hogy a veszteségekkel kapcsolatos jelenlegi hiedelmeid és viselkedési mintáid közül melyek azok, amelyek nem segítik a valódi feldolgozást. Ezután dönthetsz úgy, hogy új viselkedési és cselekvési módokat szeretnél kialakítani.

 

Az egyéni vagy a csoportos program alatt egy veszteség feldolgozásán keresztül tanulod meg a módszert, amelyet ezután javasolunk más fontos kapcsolataidon is végigcsinálni. Valószínüleg mindenkinek van legalább 4-5 fontos kapcsolata, amiben be nem teljesített érzelmi kommunikáció lehet.

 

A módszert egyéni vagy csoportos foglalkozások során tanulhatod meg, a találkozásokra hetente kerül sor. Az egyéni program 7 héten, a csoportos 8 héten keresztül tart. Egyéni program esetén van lehetőség online találkozásokra is.

igazoltan-hatekony-logo.png

Miért jó? 

A módszer elvégzése után azt fogod érezni, mintha tiszta vizet öntöttél volna a pohárba a kapcsolataidat illetően. Jobban megérted, hogy milyen veszteségek értek az életben, meglátod ezek összefüggéseit, mintázatait. A nagy veszteségnek számító kapcsolataidat övező “katyvasz” kitisztul, megtisztul az emlékezeted velük kapcsolatban, vád és önvád nélkül tudsz emlékezni majd a legjobb dolgokra.

Nem fogsz félni közel engedni magadhoz erős, esetenként nagyon negatív érzéseket sem, megtanulod őket a jelenben tudatosítani és feldolgozni.

A módszer az empátiát is fejleszti, megtanulsz meghallgatni másokat, és sokkal jobban fogod érezni, hogy mire van szükségük az embereknek a nehéz pillanatokban.

Összességében közelebb kerülsz önmagadhoz és másokhoz, több energiád és nagyobb életkedved lesz. Kevésbé tartasz majd jövőbeni veszteségektől, aminek köszönhetően szabadabban élheted az életedet.

bottom of page